Stringomvormers zijn de meest kosteneffectieve omvormers die beschikbaar zijn in de Nederlandse markt. Over het algemeen worden deze omvormers standaard aangeboden bij het samenstellen van een offerte.

Hoe werken stringomvormers?

De zonnepanelen worden in serie aangesloten, het is mogelijk om de zonnepanelen in bijvoorbeeld twee series van 6 aan te sluiten (totaal 12 zonnepanelen). We noemen dit ook wel ‘strings’. Deze reeks zonnepanelen die in serie met elkaar verbonden zijn (strings) worden aangesloten op een string-omvormer, die door de zonnepanelen geproduceerde gelijkstroom omzetten in wisselstroom.

De string-omvormer technologie wordt al decennia lang gebruikt. Het is een technologie dat zich inmiddels heeft bewezen. Echter, het is niet geschikt voor iedere type installatie. Een zonnepanelen systeem is ‘net zo sterk als de zwakste schakel’. Een string zonnepanelen produceert alleen zoveel stroom als de minst productieve zonnepaneel. Als één of meerdere zonnepanelen gedurende een deel van de dag wordt beschaduwd, wordt het vermogen van de gehele string gereduceerd tot de zonnepanelen die beschaduwd worden. Om deze reden is de keuze voor een string-omvormer niet altijd de beste keuze.

Eén van de meest voorkomende redenen dat een zonnepaneel minder stroom produceert of helemaal geen stroom produceert is schaduw van objecten op het dak of in de omgeving.