Als je overweegt om zelf zonnepanelen te installeren, dan is de kans groot dat je hebt gehoord over de hybride omvormer. Maar wat is een hybride omvormer eigenlijk? En waarom zou je deze moeten overwegen? Hieronder leggen we het je allemaal uit in simpele bewoordingen.

Wat is een hybride omvormer?

Een hybride omvormer vormt net als een ‘gewone’ omvormer de gelijkstroom die je zonnepanelen opwekken om in wisselstroom die je direct kunt gebruiken voor de voeding van je elektrische apparaten of kunt terugleveren aan het net. Een hybride omvormer is daarnaast als het ware ook een accu-omvormer. Op die manier kun je direct op een efficiënte wijze je accu’s of batterijen opladen of ben je in ieder geval vast voorbereid op de komst van een batterij of accu.

Hoe werkt een hybride omvormer?

Zonnepanelen wekken gelijk stroom op en de elektrische apparaten in het huis hebben wisselstroom nodig. Een reguliere omvormer vormt de gelijkstroom dus om in wisselstroom voor het gebruik binnen je stroomnetwerk. Batterijen slaan echter (in de regel) gelijkstroom op. Als je dus gebruik zou willen maken van een batterij en je hebt een normale omvormer, dan zou de energie dus drie keer moeten worden omgevormd. Eerst van gelijkstroom naar wisselstroom door de omvormer als het van de zonnepanelen komt, vervolgens weer naar gelijkstroom voor de opslag in de batterij, om dan nog een keer omgevormd te worden naar wisselstroom op het moment dat je de opgeslagen energie in de batterij wil gebruiken. Iedere keer als er een omvorming plaatsvindt gaat er een beetje energie verloren.

Een hybride omvormer is in staat het onderscheid te maken tussen energie die direct wordt gebruikt of wordt teruggeleverd aan het net enerzijds, en de energie die wordt opgeslagen in de batterij anderzijds. Zo wordt voorkomen dat energie onnodig wordt omgevormd en daardoor wordt het verlies aan energie beperkt.

Waarom kiezen voor een hybride omvormer?

De installatie van een hybride omvormer is niet ingewikkelder dan een reguliere omvormer. Je hoeft dus niet over aanvullende technische kennis te beschikken. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst is een hybride omvormer een goede en betrouwbare keuze. Het beperkte prijsverschil is de toekomstige flexibiliteit meer dan waard. De verwachting is dat op termijn alle omvormers hybride zullen zijn.

Koop vandaag nog je hybride omvormer!

Waarom wachten? Bestel je hybride omvormer vandaag nog bij ons en je kunt erop rekenen dat wij binnen 3 werkdagen, maar vaak eerder, leveren! Heb je vragen of heb je hulp nodig bij het kiezen? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel ons op 0854015954 voor advies en ondersteuning.