0% BTW tarief

Btw op zonnepanelen afgeschaft

De btw op zonnepanelen - en alle overige producten en diensten die nodig zijn om een volledig zonnepanelen-systeem te kunnen plaatsen - is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De btw daarop gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt echter alleen als het zonnepanelen-systeem wordt geïnstalleerd op een woning of in de directe nabijheid van een woning, denk daarbij aan een schuur, een tuinhuis of een garage. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst en dat scheelt weer een administratieve klus.

Voorwaarden:
- De koper is een particulier.
- De gekochte producten mogen enkel gebruikt worden voor een adres dat in het kadaster geregistreerd staat met als doel: woonfunctie. Dit kunt u controleren op de website van het kadaster.
- Het nultarief geldt voor zonnepanelen maar ook alle aanverwante producten en diensten die benodigd zijn voor een zonnepanelen-installatie. 

Bent u een zakelijke klant?
Dan dient u bij het bestellen nog steeds de btw te betalen als voorbelasting. Uiteraard kunt u deze terug vorderen bij uw btw aangifte zoals gebruikelijk.

Het is strafbaar om met een valse verklaring gebruik te maken van het btw nultarief. Dit wordt gezien als belastingontduiking en fraude. Maak dus alleen gebruik van de 0% btw-optie als daadwerkelijk aan alle voorwaarden zijn voldaan. Neem bij twijfel altijd contact op met de belastingdienst.