Zonnepanelen monitoren

4 ProductenPagina 1 van 1
IQ Gateway Metered 2
IQ Gateway Metered 2
€325,00Excl. btw
IQ Gateway Standard
IQ Gateway Standard
€169,00Excl. btw
Shine LAN X module bekabeld
Shine LAN X module bekabeld
€15,00Excl. btw
Shine WIFI module X
Shine WIFI module X
€15,00Excl. btw

Als je zonnepanelen op je dak gaat installeren is het wenselijk om de prestaties van je systeem goed te kunnen volgen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je voortdurend op je app zit te kijken hoe veel energie de panelen aan het opwekken zijn, maar inzicht is wel belangrijk. Op die manier kun je een goede inschatting maken van de prestaties op jaarbasis en eventuele storingen snel herkennen.

Wat is monitoring van omvormer?

Een omvormer ontvangt de opgewekte stroom van de zonnepanelen en zet die stroom om in wisselstroom richting de meterkast. Hoeveel energie een omvormer van de zonnepanelen binnenkrijgt en hoe veel energie de omvormer weer naar de meterkast stuurt, is vaak af te lezen op de display van de omvormer. Dat is echter een kleine display met beperkte informatie van het moment zelf en bevat geen historische gegevens.

Als je een slimme meter hebt kun je daar ook de nodige informatie aflezen over de prestaties van je zonnepanelen. Daar zie je vaak wel hoe veel energie er is teruggeleverd. Om uit te rekenen wat je panelen hebben opgewekt, zul je dan weer de verbruikte stroom en de teruggeleverde stroom bij elkaar op moeten tellen. Ook dat is niet heel praktisch.

De oplossing hiervoor is een monitoring module. Dit kleine apparaatje wordt (vaak) door middel van een USB-poort verbonden met de omvormer. Daarnaast is de module verbonden met het internet. De data die door de omvormer wordt gegenereerd wordt opgeslagen en inzichtelijk gemaakt via een bijbehorende app. Op die manier kun je overal en op elk moment raadplegen hoe jouw systeem werkt, maar ook hoe het de afgelopen periode heeft gewerkt. Op die manier kun je de data eenvoudig vergelijken en eventuele storingen in het systeem in een vroeg stadium herkennen.

Updaten van de omvormer

Een niet te onderschatten voordeel van een monitoringsmodule is daarnaast het feit dat de omvormer is verbonden met het internet. Daardoor is de installateur, maar ook de fabrikant in staat mee te kijken naar de prestaties van de omvormer en indien nodig direct updates uit te voeren. Fabrikanten ontwikkelen namelijk voortdurend nieuwe software voor omvormers (ook wel firmware genoemd). Als een omvormer niet is verbonden met het internet, kan deze ook niet zo eenvoudig op afstand een update krijgen.

Wifi of bedraad internet?

Er zijn twee manieren om de module met het internet te verbinden. Op plekken waar het niet zo eenvoudig is om een internetkabel naar de omvormer te krijgen is de wifi-module een ideale en flexibele oplossing.

In het geval een internetkabel eenvoudig is aan te leggen of op plekken waar het wifi signaal niet zo sterk is, is de LAN-module de beste keuze. Hoewel de Wifi-module erg goed werken is bedraad netwerk nog altijd de stabielere keuze als de mogelijkheid bestaat.

Jouw volgende stap naar efficiënte zonne-energie

Ben je er klaar voor om je zonne-energiesysteem naar een nog hoger niveau te tillen? Onze omvormer monitoringmodules zijn niet alleen betrouwbaar en scherp geprijsd, maar ze worden ook snel bij je thuis afgeleverd. Bestel je bij Solarloods, dan heb je je product vaak al binnen 3 werkdagen in huis! Heb je vragen of kom je ergens niet uit tijdens het installeren? Wij staan voor je klaar! Bel ons op 0854015954 of stuur een e-mail naar [email protected].