Grote voorraad
Eigen import
Scherpe prijzen
Snelle levering: Voor 12:00 uur besteld, binnen 3 dagen verzonden!
9.9 tm-wwk
Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?

0 reactie minuten lezen
In dit korte, maar technische informatieve blog nemen wij je mee in het natuurkundige proces van energieopwekking door zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar hoe werken ze eigenlijk, en hoe helpen ze consumenten besparen op hun energierekening? In dit artikel leggen we het uit.

Hoe zonnepanelen werken

Een vraag die we vaak krijgen is: hoe werken zonnepanelen? Het belangrijkste onderdeel van een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen, die zijn gemaakt van een speciaal soort materiaal dat 'halfgeleider' wordt genoemd. Het meest gebruikte halfgeleidermateriaal in zonnecellen is silicium.

Wanneer zonlicht (dat uit kleine energiepakketjes bestaat, 'fotonen' genoemd) op de zonnecel valt, kan het energie overbrengen naar de elektronen in het silicium. Deze extra energie stoot de elektronen los van hun atomen en stelt ze in staat om vrij door het materiaal te bewegen. Dit proces wordt de fotovoltaïsche effect genoemd.

De vrije elektronen worden vervolgens door een elektrisch veld (dat is ingebouwd in de zonnecel) naar één kant van de cel geleid. Dit creëert een onevenwicht van elektronen tussen de twee zijden van de cel. Wanneer de twee zijden via een externe circuit worden verbonden, stromen de elektronen terug naar de andere kant, en deze beweging van elektronen vormt een elektrische stroom.

Het is deze stroom die kan worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien, of die kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Hoe zonnepanelen consumenten helpen besparen

Zonnepanelen kunnen consumenten op twee belangrijke manieren helpen besparen op hun energierekening.

Ten eerste kunnen zonnepanelen direct voorzien in een deel of al het elektriciteitsverbruik van een huishouden. Dit betekent dat je minder elektriciteit van het net hoeft te kopen, wat je energierekening verlaagt.

Ten tweede kunnen consumenten in veel gebieden profiteren van regelingen die hen toestaan om overtollige energie die ze produceren maar niet gebruiken, terug te verkopen aan het elektriciteitsnet. Dit wordt vaak 'netmetering' of 'saldering' genoemd.

Daarnaast kunnen zonnepanelen de waarde van een woning verhogen en kunnen ze helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen door bij te dragen aan een lagere CO2-uitstoot.

Conclusie: hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

Zonnepanelen zijn een fascinerend stukje technologie die zonne-energie omzetten in elektriciteit door het fotovoltaïsche effect. Ze kunnen consumenten helpen besparen op hun energierekening en bijdragen aan een meer duurzame wereld. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, zorg er dan voor dat je advies krijgt van een betrouwbare zonne-energieadviseur, zoals Solarloods. Wil je losse zonnepanelen kopen maar kom je er zelf niet uit? Neem contact met ons op en wij helpen je graag bij het maken van je keuze! 

Vergelijk producten0