Grote voorraad
Eigen import
Scherpe prijzen
Snelle levering: Voor 12:00 uur besteld, binnen 3 dagen verzonden!
9.9 tm-wwk
Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

0 reactie minuten lezen
In deze blog geven we antwoord op de vraag of het zinvol is om zonnepanelen schoon te maken en als je dat doet op welke manier je zonnepanelen dan het best zou kunnen reinigen.

Zonnepanelen zijn een duurzame bron van energie die weinig onderhoud vergen. Maar het schoonmaken van zonnepanelen is een essentieel onderdeel om een maximale opbrengst te garanderen. In deze blog post, bespreken we wanneer en hoe je ze moet schoonmaken.

Wanneer moet je zonnepanelen schoonmaken?

Vuil kan de opbrengst van zonnepanelen verminderen. Over het algemeen raden we aan om je zonnepanelen minstens één keer per jaar te reinigen, bij voorkeur in het voorjaar. Dit helpt om het vuil en stof dat zich in de winter heeft opgehoopt te verwijderen, zodat je panelen klaar zijn voor de zonnige maanden. Het is vooral niet de bedoeling je te verliezen in het voortdurend schoonhouden van de panelen. Dat doet meer kwaad dan goed. Het is verder belangrijk om zonnepanelen niet te reinigen tijdens de heetste uren van de dag. Dit kan temperatuurschommelingen veroorzaken die schade kunnen toebrengen aan je panelen. Vroeg in de ochtend of later op de avond zijn de ideale tijden voor het schoonmaken van zonnepanelen.

Hoe vaak moet je de zonnepanelen reinigen?

De frequentie van het reinigen hangt echter af van waar je woont. In stedelijke of landelijke gebieden waar veel stof of pollen zijn, kan het nuttig zijn om de panelen tweemaal per jaar schoon te maken. Hetzelfde geldt voor gebieden met veel vogels. Ook plekken dicht langs de snelweg waar veel fijnstof neerdaalt kunnen uitnodigen vaker te reinigen. Wees dus alert of de vervuiling van de panelen.

Waarmee moet je zonnepanelen schoonmaken?

Gebruik een zachte borstel of spons, en een slang met een zachte straal water, bij voorkeur gedemineraliseerd water. Leidingwater bevat namelijk kalk en mineralen die de levensduur van de zonnepanelen niet ten goede komen. Vermijd het gebruik van harde borstels of schuurmiddelen, die de panelen kunnen beschadigen. Er zijn ook specifieke reinigingsmiddelen voor zonnepanelen verkrijgbaar in de markt. Licht stof kan meestal weggespoeld worden met water. Voor hardnekkig vuil, zoals vogelpoep of aangekoekte vuil, kan een zachte poetsbeurt noodzakelijk zijn.

Samenvattend, om de opbrengst van je zonnepanelen te maximaliseren, is een periodieke reiniging noodzakelijk voor het verwijderen van hardnekkig vuil. Door rekening te houden met wanneer en hoe je je panelen schoonmaakt kun je ervoor zorgen dat je panelen zo efficiënt mogelijk werken. Onthoud altijd om veilig te werken als je op hoogte bezig bent met het schoonmaken van je zonnepanelen of overweeg een professional in te huren om de klus te klaren.

Met de juiste zorg en onderhoud, zullen je zonnepanelen je blijven belonen met gratis, duurzame energie, jaar na jaar. En vergeet niet, een schoon zonnepaneel is een gelukkig zonnepaneel! Wil je losse zonnepanelen kopen maar kom je er zelf niet uit? Neem contact met ons op en wij helpen je graag bij het maken van je keuze! 

Vergelijk producten0