Grote voorraad
Eigen import
Scherpe prijzen
Snelle levering: Voor 12:00 uur besteld, binnen 3 dagen verzonden!
9.9 tm-wwk
Opbrengst van zonnepanelen berekenen in Nederland: wat je moet weten

Opbrengst van zonnepanelen berekenen in Nederland: wat je moet weten

0 reactie minuten lezen
De te verwachten opbrengst van zonnepanelen is niet in elk geval hetzelfde. In dit blog leggen we je uit met welke factoren je rekening dient te houden en welke vuistregel je kunt hanteren om de opbrengst in te schatten.

In de wereld van duurzame energie zijn zonnepanelen een populair middel om zelf energie op te wekken. Maar hoeveel elektriciteit genereren ze eigenlijk? In deze blogpost verkennen we de opbrengst van zonnepanelen, rekening houdend met diverse factoren zoals de soorten omvormers en de invloed van schaduw en zonuren.

Gemiddelde opbrengst kWh van zonnepanelen per jaar: een algemene richtlijn

Bij het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen is het belangrijk te weten dat dit altijd een schatting is en geen exact getal. In Nederland wordt vaak de vuistregel gebruikt dat een zonnepaneel gemiddeld zo'n 85% tot 90% van zijn Wattpiek opbrengt, wat betekent dat een paneel van 300 Wattpiek per jaar ongeveer 255 tot 270 kWh zou kunnen opleveren.

Micro-omvormers versus stringomvormers

De keuze van de omvormer kan invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Micro-omvormers worden per paneel geïnstalleerd, wat betekent dat elk paneel afzonderlijk zijn maximale vermogen kan genereren. Bij stringomvormers worden meerdere panelen aan één omvormer gekoppeld, wat betekent dat de prestaties van de hele string onder bepaalde omstandigheden kunnen worden beïnvloed als één paneel minder goed presteert.

Invloed van schaduw

Schaduwvorming op je zonnepanelen kan de opbrengst sterk verminderen. De eerder genoemde vuistregel gaat uit van een optimale situatie. Als er in jouw specifieke situatie dus sprake is van schaduwvorming op het te gebruiken dakvlak, dan gaat de vuistregel waarschijnlijk niet op.

Aantal zonuren in Nederland

Het aantal zonuren varieert in Nederland en heeft invloed op de hoeveelheid energie die je zonnepanelen kunnen opwekken. Over het algemeen heeft de westkust van Nederland meer zonuren dan het oosten. Ook van jaar tot jaar verschilt het aantal zonuren waardoor de opbrengst eveneens van jaar tot jaar zal afwijken. Maar zelfs op een bewolkte dag wekken zonnepanelen nog steeds energie op, zij het minder dan op een zonnige dag.

Samenvatting: de opbrengst van zonnepanelen berekenen

Het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen wordt door veel factoren beïnvloed, waaronder het type omvormer, de hoeveelheid schaduw en het aantal zonuren. Hoewel de exacte opbrengst altijd zal variëren, kunnen zonnepanelen een aanzienlijke hoeveelheid duurzame energie genereren, zelfs in het Nederlandse klimaat. Met de juiste legplan en installatie kun je optimaal profiteren van deze groene energiebron. Wil je losse zonnepanelen kopen maar kom je er zelf niet uit? Neem contact met ons op en wij helpen je graag bij het maken van je keuze! 

Vergelijk producten0