Grote voorraad
Eigen import
Scherpe prijzen
Snelle levering: Voor 12:00 uur besteld, binnen 3 dagen verzonden!
9.9 tm-wwk
Het belang van open-klemspanning bij zonnepanelen: Hoe bepaal je het aantal zonnepanelen op een string van een omvormer?

Het belang van open-klemspanning bij zonnepanelen: Hoe bepaal je het aantal zonnepanelen op een string van een omvormer?

0 reactie minuten lezen
De open-klemspanning is cruciaal bij het bepalen van het aantallen panelen dat je op een string kan plaatsen. Maar hoe reken je daarmee? In deze blog leggen wij uit hoe je de gegevens uit de datasheets juist toepast voor een optimaal systeem.

Het is een vraag die we vaak horen: Hoeveel zonnepanelen kan ik maximaal op een string van een omvormer plaatsen? Het antwoord hangt af van een aantal factoren, waaronder de open-klemspanning van de zonnepanelen. In deze blog duiken we dieper in op deze cruciale variabele en geven we je een handige formule om dit zelf uit te rekenen.

Wat is open-klemspanning en waarom is het belangrijk?

Openklem spanning, ook wel bekend als Voc (Voltage open circuit), is de maximale spanning die een zonnepaneel kan genereren wanneer het niet is aangesloten op een belasting en onder ideale omstandigheden werkt. Het is een van de sleutelfactoren die bepaalt hoeveel panelen je in serie (een string) kunt aansluiten op een omvormer.

De reden dat open-klemspanning zo belangrijk is, is omdat te hoge spanning schadelijk kan zijn voor de omvormer. Wanneer de spanning te hoog is, kan de omvormer oververhit raken en uiteindelijk defect raken. Daarom is het cruciaal om de totale open-klemspanning van een string zonnepanelen niet hoger te laten zijn dan de maximale ingangsspanning van de omvormer.

Bepalen van het maximaal aantal zonnepanelen per string

Om het aantal zonnepanelen per string te berekenen, moet je rekening houden met de Voc van de zonnepanelen en de maximale DC-ingangsspanning van de omvormer. De Voc van het zonnepaneel kun je terugvinden in de datasheet van het paneel. De maximale DC-ingangsspanning kun je vinden in de datasheet van de omvormer. De volgende formule geeft aan hoe je dit kunt doen:

De maximale stringlengte = maximale DC-ingangsspanning / Voc van het paneel

Bijvoorbeeld, als de openklem spanning van een paneel 40V is en de maximale ingangsspanning van de omvormer 1000V, dan zou je in theorie 25 panelen in een string kunnen plaatsen.

Belang van temperatuur

Het is echter van belang om te weten dat de openklem spanning varieert met de temperatuur. Koude temperaturen verhogen de openklem spanning, terwijl warme temperaturen deze verlagen. Daarom is het veilig om wat marge in te bouwen. De schommelingen van de Voc worden door een temperatuurcoëfficiënt weergegeven op de datasheet van het zonnepaneel. In Nederland hanteren we vaak een minimale temperatuur van -10 graden Celsius.

Als de coëfficiënt van het voornoemde paneel -0,32%/ graden Celsius is, dan betekent dat dat de open-klemspanning bij een temperatuur van -10 graden Celsius stijgt van 40V naar 44,48V. Goed is om daarbij rekening te houden dat wordt gerekend vanaf de STC 25 graden Celsius. -0,32 X -35 graden Celsius = 11,2%. De Voc stijgt dus met 11,2% naar de eerder genoemde 44,48V.

De formule voor het bepalen van de maximale stringlengte wordt dan als volgt:

De maximale stringlengte = maximale DC-ingangsspanning / Voc bij -10 graden Celsius

Het rekening houden met de open-klemspanning is dus niet alleen cruciaal voor de veiligheid en de levensduur van je omvormer, maar het helpt je ook om de efficiëntie van je zonnepanelensysteem te maximaliseren. Door een correct aantal panelen per string te berekenen, zorg je voor een optimale werking van je systeem, wat uiteindelijk leidt tot hogere opbrengsten en een kortere terugverdientijd.

Conclusie

Dus, als je jezelf afvraagt hoeveel zonnepanelen je op een string van een omvormer kunt plaatsen, vergeet dan niet om rekening te houden met de openklem spanning van je panelen. Met de bovenstaande formule kun je een nauwkeurige schatting maken en een veilige, efficiënte zonnepanelen installatie realiseren. Wil je losse zonnepanelen kopen maar kom je er zelf niet uit? Neem contact met ons op en wij helpen je graag bij het maken van je keuze! 

Vergelijk producten0