Grote voorraad
Eigen import
Scherpe prijzen
Snelle levering: Voor 12:00 uur besteld, binnen 3 dagen verzonden!
9.9 tm-wwk
Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

0 reactie minuten lezen
Als je overweegt om zonnepanelen op je dak te plaatsen, is het belangrijk om te weten dat naast de panelen zelf ook een omvormer nodig is.

Waarom een omvormer voor zonnepanelen?

Als je overweegt om zonnepanelen op je dak te plaatsen, is het belangrijk om te weten dat naast de panelen zelf ook een omvormer nodig is. De omvormer speelt een cruciale rol bij het omzetten van de opgewekte gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) die gebruikt kan worden in huis. In deze blog leggen we uit wat een omvormer precies is, welke soorten er zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van een omvormer.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelen installatie. Maar wat is een omvormer eigenlijk? De omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken om naar wisselstroom die gebruikt kan worden in huis. De omvormer is dus verantwoordelijk voor het optimaliseren van de opbrengst van je zonnepanelen. Een goede omvormer zorgt voor een efficiënte omzetting van de opgewekte energie, waardoor je meer kunt besparen op je energierekening.

Wat is een string omvormer?

De meest voorkomende omvormer is de string omvormer. Wat een string omvormer is is eenvoudig uit te leggen. Bij deze omvormer zijn de zonnepanelen in serie geschakeld (in een 'string'), waardoor ze gezamenlijk één stroomsterkte leveren. De string omvormer zet deze stroom vervolgens om naar bruikbare wisselstroom. Het voordeel van een string omvormer is dat deze relatief goedkoop is en makkelijk te installeren. Het nadeel is dat de prestaties van de hele string afhankelijk zijn van het paneel dat het minst presteert. Daarnaast kunnen schaduwval en vervuiling op één paneel de opbrengst van de hele string verminderen.

Optimizers

Om de nadelen van een string omvormer te vermijden, kan je gebruik maken van optimizers. Dit zijn kleine apparaten die tussen de zonnepanelen en de omvormer geplaatst worden. De optimizers optimaliseren de opbrengst van elk paneel individueel, waardoor schaduwval en vervuiling minder invloed hebben op de prestaties van de hele installatie. Het grote voordeel van optimizers is dat ze de opbrengst van je zonnepanelen aanzienlijk kunnen verhogen. Het nadeel is dat ze duurder zijn dan een string omvormer en dat ze meer installatietijd vergen.

Wat is een micro omvormer?

Een ander type omvormer dat steeds populairder wordt, zijn micro-omvormers. In tegenstelling tot string omvormers en optimizers, worden micro-omvormers geplaatst onder elk zonnepaneel en zetten ze de DC-stroom direct om in AC-stroom. Hierdoor kan elk paneel onafhankelijk werken en heeft het geen invloed op de prestaties van de andere panelen. Het merk Enphase is een voorloper op het gebied van micro-omvormers.

Een goede omvormer voor zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Bij het kiezen van de juiste omvormer is het belangrijk om te kijken naar de grootte van het zonnepanelensysteem, de mate van schaduwval en het budget. Merken als Growatt, Enphase en SolarEdge bieden verschillende soorten omvormers aan die geschikt zijn voor verschillende situaties. Wil je losse zonnepanelen kopen maar kom je er zelf niet uit? Neem contact met ons op en wij helpen je graag bij het maken van je keuze! 

Vergelijk producten0